
Cum să pregătim cameră pentru muzică
Cum să pregătești lecția de muzică în 4 pași?
Binențeles mă refer la o lecție de muzică în #metodabianco pentru copii între 2 și 5 ani.
Am pregătit pentru acest an o serie de podcasturi pe tema #lecțiidemuzicăpentrucopii sau #lecțiidemuzicăpentrupreșcolari.
Doresc să vă ajut să evitați greșelile pe care eu le-am făcut la început și din care am învățat, să petreceți clipe magice învăluiți în atmosfera notelor muzicale alături de piticii voștri.

În această săptămână vorbim despre cum să ne pregătim pentru momentul muzical. Vă invit pe canalul Muzici pentru pitici #youtube unde veți găsi mai multe informații, în DESPRE MUZICI PODCAST
Dar sper că și partea scrisă va va fi de ajutor pentru că uneori e mai plăcut să citești în liniște și pace ceea ce te interesează.
Deci care ar fi primul pas de făcut în pregătire unei lecții de muzică?

1. Deschide fereastra
Așa cum știm, respirația va fi primul și ultimul lucru pe care îl vom face în această viață. Nu știu de ce îi dăm atât de puțină importanță. Fără ea, nu existăm.
Generația noastră reînvață să respire și să aprecieze aerul curat deci nu e o întâmplare’ că primul pas pentru o lecție fructuasă este o fereastra deschisă sau aerisirea camerei.
Copii vor putea face câteva respirații profunde, dacă dorim putem transforma acest moment într-un joc în care inspirăm și expirăm pe ritmul muzicii.

2. Punem de-o parte jucăriile.
Bineînțeles că metoda mea se adresează în egală parte părinților, bunicilor și celor ce doresc să trăiască un moment magic alături de cei mici, cât și educatorilor.
Dacă dorim ca aceasta acitivitate să fie optimă este extrem de important să eliminăm din câmpul vizual al copilului orice element extern ce va putea să îi distragă atenția.
În clasă aceasta poate fi o activitate de grup însoțită de cântec, acasă la fel, iar în același timp poate deveni un moment ritual, pregătitor pentru că celor mici place siguranța a ceea ce va veni în egală măsură cu descoperirea lucrurilor noi.
În acest sens am pregătit și pasul trei care sigur în casă este necesar, la școală e foarte probabil că nu, si anume:

3. Televizorul închis, telefonul silențios
Nu voi divaga prea mult pe aceasta temă pentru că este evident motivul pentru care cele două aparate deranjează orice activitate desfășurată cu copii.
Bineînțeles că dacă îi acompaniați în procesul de video-lecție, tv-ul este necesar. Eu vorbesc aici despre lecțiile unde folosim doar un fond muzical și în care desenăm, colorăm, cântam, ne jucăm.
De ce nu – telefonul închis? Pentru ca este foarte posibil să îl folosim pentru a asculta negativele muzicale sau cântecele din timpul jocului.

4. Pregătește din timp materialul didactic:
De ce din timp? Nu vrei ca în mijlocul unei explicații sau a unei activități să începi să cauți materialul de care ai nevoie. Copii își îndreaptă atenția spre altceva extrem de repede și chiar și cu 1 minut mai târziu va fi greu să îl readuci la activitatea voastră.
Așa cum spuneam și în Podcast, copilul de azi e obișnuit cu 3 imagini extrem de colorate și bine realizate pe secundă. Cum aș putea eu să pierd 30 din aceste secunde căutând materialul didactic?
În 5 secunde am pierdut 20% din copii, în 10 secunde 30% în 15 secunde 50% iar în 30 de secunde 90%, și bietul copil care nu a fost expus la prea multe ecrane și încă a rămas fidel doamnei profesoare, îl voi pierde din cauza instinctului de grup/ apartenență.
Mi s-a întâmplat să nu fiu pregătită cu absolut tot necesarul la începutul orei din cauza anumitor întârzieri și credeți-mă, e foarte greu apoi să recuperezi.
Atenția preșcolarilor e precum prietenia: foarte greu de menținut și foarte ușor de pierdut.
Am dorit să vă dau 4 pași ușori și rapizi pe care îi fac de fiecare dată înainte de orele de propedeutică muzicală dar la aceștia ar mai fi de adăugat câteva lucruri precum: materialul didactic folosit, ce cântece – când folosim, cum luăm temperatura camerei (așa îmi place mie să numesc orientarea pentru lecție în funcție de cum se comportă copii în acea zi).
Toate acestea însă le voi lăsa pentru altre zile în care mă voi așeza în fața tastelor laptopului meu.
Lasă un răspuns